Tuesday, June 14, 2011

Шоколадов сладкиш ... с майонеза


Този кулинарен абсурд събра много почитатели из готварските форуми и след като в един от тях темата наскоро прехвърли стоте страници (за моя радост - повечето с положителни отзиви), реших, че вече е крайно време да сложа тази рецепта в блога. Който напоследък се отличава със странно разностилие и като някакъв тийнейджър се опитва да намери себе си - кулинарен ли ще е, за пътувания ли ... сигурно така и ще си остане. Все пак това е моят блог, за моите хобита, а тези две поне стават за пред хора :)

И така, за шоколадовия сладкиш ще са ви нужни:
1ч.ч. майонеза - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)
(рецептата за блата е адаптирана от Modern Retro Woman)
За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.

Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова кръгла форма диаметър 27 см., така че изсипах сместа директно в нея). Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.

За украсата  и оформлнието има много други възможности - вижте някои от тях, представени от други food blogger-и:

Роца - от Marmottes et chocolat

LaMartinia от LaMartinia



Ивейн от Sweet with Ivane



и

... очевидно - Ники на Пепчо :)

И съвсем в духа на Оскарите да благодаря на всички кулинарки, които ми се довериха за тази доста необичайна рецепта:


7 comments:

pep-4o said...

Следва Ура и Да живей!
Този сладкиш ме е спасявал безброй път, когато трябва да приготвя десерт за гости, или сладко за из път. Сочен и много шоколадов са думите, които го описват най-добре и слава богу, всичките ми любимци обожават обожават шоколад.

Мадагаскар said...

изглежда страхотно, много обичам такива следкиши и трябва да пробвам каво чудо е този сладкиш с майонеза - мерси за рецептата

Anonymous said...

Здравейте, имам въпрос относно глазурата. Искам да направя сладкишът за детски рожден ден и понеже имам захарно покритие/картинка/ въпросът ми е, дали то може да се постави върху глазурата или тя се втвърдява много?
Благодаря
Лили

sladka hapka said...

Трудно ми е да кажа - втвърдяването много зависи от това какво е маслото и с колко % како е шоколада. Обичайно не става съвсем твърда, освен ако не се сложи в хладилник.

Anonymous said...

Всъщност с каква вместимост е чашат, с която се замерват продуктите?Яна

pep-4o said...

240 мл

Svetlana said...

Страхотен е станал. И аз го правих преди време, но го пекох в кексова форма с дупка. Можеш да погледнеш, ако искаш - http://chocolatekitchen21.blogspot.bg/2015/02/blog-post_6.html
Поздрави! ;-)

Search This Blog