Saturday, February 9, 2008

Лесна шоколадова торта


За приготвянето на тортата ще са ви нужни:
1 пакет готови кръгли блатове (с какао)
3 пакета суха сметана (ползвам "Д-р Йоткер")
прясно мляко за разбиване на сметаната
250 г. шоколад (за предпочитане е шоколадов кувертюр, но ако нямате, вземете натурален шоколад заради по-високото съдържание на какао)
коктейлни череши за украса
вишновка (или черешов ликьор - например "Кирш")

Разбивам сметаната с прясното мляко - според указанията на пакета. След това начупвам шоколадът на много ситно и го разтопявам в МВ или на водна баня. Изсипвам разтопения шоколад в сметаната и разбърквам добре с миксера. Оставям настрана, за да се охлади леко и да стегне малко.

Приготвям сироп за блатовете, като смесвам 1:1 вишновка и от сиропа на коктейлните череши (може да се сложи сок от компот или нещо подобно). Правя си около 3/4 ч.ч., за да стане сочна тортата.

Сглобяването на тортата правя по метод, който препоръчва Мишел в блога си My cool desserts за приготвянето на торта "Блек Форест" и откакто го пробвах, съм много доволна от резултата:

Сиропирам първия блат с 1/3 от количеството сироп. Поставям крема в пош и правя един кръг върху блата - в най-външната част. След това правя друг кръг плътно до него, още един по-малък, и така нататък, докато се покрие с крем целия блат. Кремът може да се нанесе и с нож и лъжица, но установих, че като се шприцова, покрива по-равномерно.

По същия начин процедирам с втория блат - сиропирам, слагам крем и отгоре третия блат - сиропирам, пак крем. Накрая заглаждам с шпатула, нанасям крем отстрани и правя с поша розички, в средата на които слагам по една черешка. Оставям 1 нощ в хладилника, за да стегне крема и да се сиропира добре и е готово.

Цялата работа става за 20 минути, а резултатът е впечатляващ!

No comments:

Search This Blog