Sunday, January 2, 2011

Вкусна Нова година!

И късмет и здраве на всички!

Тази година късметите от баницата бяха оставени на късмета ... и май всеки получи това, което заслужаваше: J. - нова кола, малката щерка - здравето (сбогом вируси!!!), средната - екскурзия, баткото - успех в училище. А аз? За мен беше най-веселия късмет - "гаджето". Е, Джон Малкович, дръж се, here I come, дет' се вика!!!
А баницата беше точно толкова вкусна, колкото всеки път - откак почнах да я правя по невероятната рецепта на Мими - mivis от "Гответе с мен".

Представям ви я без промени. В си този вид е и-де-ал-на!!!

За една баница ще са ви нужни:

10тина кори за баница (останалите - за другия път)
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. олио
150 гр. натрошено сирене
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия

Пуснете фурната да загрява на 150 - 180 г.
Вземете една стандартна тава за готвене (27 -28 см) - ненамазана. Намачкайте на топка или нагънете по дължина - като ветрило, всяка от корите и ги наредете една до друга в тавата. Нека между тях има повече място, за да може да влезе от яйчената смес и да не остава суха баницата.
В купа смесете киселото мляко със содата, а след това - с бъркане, добавяйте едно по едно яйцата и останалите продукти. Не е нужен миксер, може да стане и с вилица.
С тази смес залейте корите равномерно, като внимавате да се разпредели навсякъде.

Поставете във вече загрялата фурна и печете до златисто.

След като е готова, напръскайте баницата леко с вода и я обърнете на купички.
Дълго време се чудих как става това обръщане "на купички". Ако на някой не му е ясно - прави се така: сложете на кухненския плот или масата две или три купички. С помощта на ръкохватки внимателно хванете горещата тава, обърнете я " с главата надолу" и закрепете ръба й на купичките, така че баницата да увисне във въздуха. И за да не се изсипе от тавата - в никакъв случай не мажете дъното с мазнина!!! Но ако тавата ви е тефлонова, стъклена или с някакво друго незалепващо покритие - по-добре не го правете, за да не си събирате пухкавата баница от плота. Оставете я както си е, само я покрийте с кърпа да "иде с попа на нивата" и тя пак ще е дунапренена и мека.

Това е! Да ви е сладко!
И не забравяйте - нова година - нов късмет!

4 comments:

Pavlety said...

Много хубави късмети! Дано се сбъднат! За много години, Роси!

Stefania said...

Happy New Year ♥
Moltissimi Auguri
per uno splendido 2011

Stoyanka said...

Честита Нова година!
Пожелания за здраве, много усмивки и нови пътешествия.
Баницата наистина е страхотна, а твоят късмет... ;)

LaMartinia said...

Хохо, много палав късмет:-)) За много години! Много здраве и задоволство;-) И поздрави на Джон!:-))

Search This Blog