Monday, June 6, 2011

От нищо - нещо: Сладолед


Обичате ли сладолед?
Но сте на диета?
А и нямате машина за сладолед?
Нито излишно време?

Ако до тук отговорите са все "ДА", значи тази рецепта може и да ви заинтригува. Макар че "рецепта" ще е доста силно казано. Но нека продължим с въпросите.

Чували ли сте, че може да се приготви сладолед само от един продукт? Без мазнини? Без захар? НЕ? Значи е време да обясня моята последна идиотска находка от нета - прекрасен бананов сладолед, който може да се приготви за минути и не се иска нищо повече от блендер или пасатор. И фризер. Както и банани.

И така: вземете няколко добре узрели банана. Нарежете ги на кръгчета и ги поставете върху поднос/чиния или в купа. Поставете във физера за час - два, за да замръзнат.

Сложете замръзналите парчета банан в блендера (или ползвайте пасатора) и разбийте до гладка, кремообразна маса, с вкус и консистенция на мек сладолед. Много, много вкусен! Ако искате "сладоледът" да е стегнат - върнете във фризера. На мен повече ми харесва в мекия вариант, но на снимките е показан след повторното замразяване.

От тук насетне вариантите за сервиране и гарниране са много - според вкуса и предпочитанията на всеки: с добавен мед, канела, печени орехови ядки, с шоколадов топинг или с пресни плодове.

Този десерт е (относително) нискокалоричен и понеже не съдържа млечни продукти, е подходящ за хора с лактозна непоносимост, както и за диетуващи любители на сладкото.


Давам си сметка, че с тоя десерт съвсем ще си затвърдя репутацията на любител на сладкарските извращения (по думите на една дружка. Еми, права си!). Така е - след световно известните плодова торта (с мюсли) и шоколадов сладкиш (с майонеза), това е поредния леко странен, но - повярвайте ми - много сполучлив лек и бърз десерт, при това - нискокалоричен.

6 comments:

traiana said...

Страхотна идея! Тъкмо за диетата ми!

tutulina said...

Хапчице, знаех си аз.....не си човек ти.....може ли да провокираш така с този сладолед...
Нали минахме през мюсли тортата и сладкиша с майонеза / както сама си написала /сега чакам да видя с какво ще зарибиш аудиторията това лято... като пуснеш нещо ей такова на....сладоледено и лудват мамите от форума....
Моля те, изчакай със следващата изненада поне седмица да се поосвестим малко.
Благодаря ти за невероятното лесно и бързо сладоЛЕДЕНО удоволствие!!!
Лек и спорен ден.
Нора

Anonymous said...

Сладоледът изглежда супер, но не е нискокалоричен. Полезен и лишен от всички гадни растителни мазнини - да, но бананите, особено узрелите, са доста калорични, с виоск ГИ, което ги прави крайно неподходящи при диети. Но за любителите на сладолед безспорно е по-полезният вариант, отколкото готовите продукти.
п.с. Не критикувам, а само уточнявам :)
Хубав ден :)

sladka hapka said...

Благодаря за уточнението. Точно в този смисъл е и моето становище.

При сравняването на калорийната стойност на 100 г зрели банани и 100 г пълномаслен сладолед, бананите са по-малкото зло. Нямат мазнини, имат фибри, но пък почти не съдържат протеини. Умишлено се въздържам да цитирам стойности, защото разликите в калориите между видовете сладолед са значителни (предвид маслеността и добавките), а и различните калкулатори предлагат различни данни по принцип.

Затова говоря за "относителната" нискокалоричност на десерта - а именно, сравнявайки го с фабрично приготвените сладоледи. Ясно е, че търсим ли абсолютна такава, най-добре е да забравим за десетите изобщо :)

Anonymous said...

Здравей :),

много ми хареса идеята звучи оригинално. Възможно ли е според теб да се замени с друг плод? Любопитно ми е дали би се получило с ягоди, например :).

Belronika said...

страхотен е, и страшно вкусен

Search This Blog