Saturday, September 3, 2011

Шарените дрехи на класиката

Виена звучи като име на достолепна, величествена и малко скучна аристократка, накипрена с бароковите си дрешки дори и през делник. Това е усещането, което остава, докато обикаляш прилежно между Шонбрун, Белведере и Хофбург. Но ако човек реши да се запознае по-отблизо с нея, бързо ще открие и другото й лице - на кипра, която със замах се носи по ръба на кича, но не го минава, защото носи на майтап и не се взема насериозно. На разчорлена и с висящ подгъв чаровница с остър език и очи, които не забравяш. 

Това е Виената на Хундертвасер.
А това е Дом Хундертвасер - жилищна кооперация, която няма два еднакви прозореца, а по покрива й растат дървета.
Сградата е характерна с кривите стени, асиметрията и декоративните керамични плочки, които са както по фасадата:
...така и по елементите от околмото пространство. Като - например, този съвсем традиционен на пръв поглед фонтан:
в който живее едно любопитно водно чудовище с очи от огледала. За да вижда по-добре туристите с фотоапаратите, картите и припряността да разгледат Виена за два дена.
Домът Хундертвасер е съвсем нормална жилищна сграда, като хиляди други в града. Затова вътре могат да влизат само живущите или техни гости. Туристите остават на улицата, или стигат най-много до задния двор:
Но като си говорим за гости ... къде ли не сме ходили, че една кооперация във Виена няма да посетим! Снимките от вътрешността на сградата са на сестра ми. Моля, заповядайте:
стълбище - отгоре
и отпред
... стълбище с украса
с криви стени
всъщност, на кривите стени вече учудва ли се някой?
абе, украса да има. Като е гарга, да е рошава!

Това е първа бърза среща с Виена. Далеч от аристократизма, шницела и младежите с театрални костюми, които продават билети за нещо си пред Свети Стефан.

И понеже шареното ме привлича, следва продължение - заводът за преработка на отпадъци, проектиран от Хундертвасер. Обещавам да е скоро.

Всички снимки от Дом Хундертвасер - тук

7 comments:

Таня said...

Благодаря за разходка до една от многото забележителности на Виена и прекрасните снимки. С нетърпение чакам продължението. Откакто имах възможността да посетя този невероятно красив град преди 3 години съм влюбена в него и тайничко си мечтая някой ден да имам възможността пак да го посетя.
Позрави! Хубава и спокойни почивни дни!

sladka hapka said...

Таня, сигурна съм, че тази възможност ще се появи! Дотогава можеш да правиш плановете за местат, които искаш (пак) да видиш:) Много приятен ден и на теб!

Кейт said...

Точно в тази почти кичозна Виена съм влюбена. Явно Хундертвасер много добре я познава, за да остави такъв силен отпечатък върху нея.
Благодаря за прекрасния репортаж - писмен и визуален.

sladka hapka said...

Кейт, благодаря ти за коментара! Обичам да намирам и други "свраки" като мен, които харесват шареното :) Хубава седмица ти желая.

Мъх said...

Благодаря за прекрасната разходка:)
И за другите, които прочетох назад:-)
Хубава седмица!

Maria Pepeldjiyska said...

Хапчице,
чудесни снимки, които ме върнаха много години назад в спомените....
И прекрасен гастрол при Мария!
С усмивка
Мария

Роси said...

Не е трудно да се влюбиш във Виена,нали,Роси?
Благодаря за снимките,които сподели,интересно ми беше да видя сградите отвътре,а чудовището във фонтана не бяхме забелязали.Ето,че винаги има какво още да се види!
Чакам продължението с огромен интерес,още повече,че до завода отблизо не сме стигали,видяхме го само от ТВ кулата.

Поздрави и до скоро в следващия разказ за Виена!

Search This Blog