Sunday, October 23, 2011

Ани - призрачна приказка

Днес се опитах да отворя блога и получих съобщение, че е изтрит. Нали се сещате, че аз не съм го изтривала!!! За мой ужас и профилът ми в Гугъл беше изтрит, без никакви обяснения, съобщения, известия... След дълга и протяжна проверка на самоличността ми и поне 10 000 потвърждения, накрая с Гугъл се разбрахме, че съм била жертва на хакерска атака, затова трябва да сложа нова парола, която да е поне 20 пъти по-защитена от старата. След което блогът пак се появи във виртуалното пространство, а аз получих ясен знак от съдбата да продължа започнатото. И така ... връщаме се почти година назад, към Анадолското пътешествие, за което така и не разказах до края.


Рано сутринта с Й. тръгваме от Карс към Ани - древната арменска столица, чиито руини са на 30тина километра. Дент се очертава да е нечовешки горещ и затова бързаме ... но колкото и да се стараем, преди 10 сутринта, пред крепостните стени на Ани слънцето вече е в пълният си блясък.

Влизаме през лъвската порта, пред нас се е ширнало изпържено поле, сред което стоят останките на древен град.

Първите исторически сведения за това място сочат за наличието на Зороастрийски храм на огъня (и още как, мисля си, в тоя пек има си хас на някой да му дойде на ума за друга природна сила), а за Ани се споменава в хроники от 5в сл.н.е. като за силна крепост, притежание на династията Камсаракан.

След завладяването на Армения от арабите през 7 в., страната била разпокъсана на множество дребни владения, които постепенно - към 9 в., успяли да извоюват независимостта си. Сред най-могъщите било кралството на Багратидите, които купили крепостта Ани и околните й имения от Камсараканите и през 971 г. преместили столицата си от Карс в Ани.

Ани се превърнал във важен търговски център - тук се кръстосвали маршрутите на керваните от византия, Персия, Сирия и Централна Азия.
р. Арпа Чая - от тук е минавал пътят на коприната
През 11 в. византийците получили владичество над Ани (посредством хитрост и лукавство, вземайки в плен владетеля му Гадик, който отишъл в Константинопол, за да подпише мирен договор). Като останали без крал, жителите на Ани се отстъпили на византийската блокада, а Гидик получил като компенсация  и палат в Константинопол, и град Касареа (днешния Кайзери).


През втората половина на 11 в.турски отряди все по-често почнали да навлизат в Армения и във Византийската част на Анадола. Византийската империя все по-трудно се справяла с ударите им и така през 1064 г. голяма селджукска армия обсадила Ани, който се предал след 25 дни и за пореден път сменил владетеля си.
 Скоро след това - през 1072 г, турците продали града на кюрдската династия Шададид, които успяли горе-долу да го опазят свой (с малки загуби отвреме-навреме от грузинците), чак до края на 12 в. Но през 1200 г. грузинската кралица Тамара окончателно завладяла Ани и го подарила на фамилията Маргардзели. Под тяхното управление градът почти възтановил стария си блясък. От тогава датират част от църквите, както и кулите на крепостните стени. Въпреки набезите на Монголите, това продължило до 1330 г., когато Ани отново сменил владетеля си - турската династия Кара Койюнлу.

Към края на 14 в. Ани загубил значението си на търговски център - търговските пътища се изместили на юг, населението почнало да го напуска ... Краят на градът дошъл или с преместването на столицата в Йереван, или след голямото земетресение от 1319 г. Кое от двете е по-вярно, все още е спорен въпрос за турските и арменските историци, по който аз нямам желание да вземам страна. Така или иначе, цъфтящият град с десетки църкви, бавно и сигурно се превърнал в руини.

Днес Ани е град на призраци. Град, който е можел да остарее като катедрала, но човешката алчност му е попречила.

Историята на Ани ме омагьоса с пиковете и спадовете си. Днес са останали скелетите на църквите и дворците. Но все пак градът остава завладяващ, само че не с величието, а с тъгата, която буди.


Всички снимки: ТУК

27 comments:

Unknown said...

Сладка хапчице, много благодаря за интересната разходка из абсолютно непознати за мен места, много красиви снимки и интересна история!
А това с гугъл ... доста странно ... но не бих се учудила, важното е че все пак блога ти си е тук и всичко е приключило добре!
Поздрави и хубава нова седмица :)

Dani said...

Снощи видях твоя коментар в някой блог и се чудих защо не публикуваш :)
Сега разбрах премеждията!
Чудесен пост и снимки!
Хубава седмица от мен,
Дани

Nina said...

Радвам се, че не си изтрила наистина блога, както от Google отговаряха от известно време при опит за зареждане. Надявам се отсъствието ти от блогосферата да се дължи на нови пътешествия и приятни преживявания, за които да четем.
Поздрави

sladka hapka said...

Ева, Дани, благодаря, че отново се отбихте!
Нина, за мен самата шокът беше голям. Толкова се радвам, че блогът се появи отново. А за отсъствията - този път нямаше пътешествия, за съжаление - само серия от командировки (е, да, до Холандия, ама там нещо вдъхновението ми го няма) и малко вирусчета за капак. Но се надявам да вляза скоро в темпо, че имам много за разказване и за показване.

Unknown said...

Сладка Хапчице, намини когато можеш за една изненада :)

ранни записвания 2012 в Турция said...

чудесно, много хубави снимки мерси че ги споделихте с всички нас, страхотно пътешествие

Новини said...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

Екскурзии Австрия said...

Благодаря ти за прекрасния тур, много добър гид си! Снимките са невероятни...Ах как искам да отида там... Много съмчела за Зороастър и всичко свързано с него ми и много интересно. Някои от обичаите са близки до нашите. По принцип религиите са преплетени, но да не се отклонавам. Просто исках да ти благодаря за изживяването, до което ме докосна с разказа и снимките и да ти пожелая още много такива пътувания.

Мадагаскар said...

прекрасни снимки, прекрасен пътепис в който намерих много интересни информации които ги чувам за първи път и определено предизвикаха интерес при мен

дайвинг сипадан said...

За мен беше удоволствие да разбера, че след завладяването на Армения от арабите през 7 в., страната била разпокъсана на множество дребни владения, които постепенно - към 9 в., успяли да извоюват независимостта си. Сред най-могъщите било кралството на Багратидите, които купили крепостта Ани и околните й имения от Камсараканите и през 971 г. преместили столицата си от Карс в Ани.Много интересна история, благодаря за която.Радвам се че си се преборила и с google и отново сайтът ти е на лице.За жалост хакери колкото искаш.Като гледам хубавите снимки ми се иска и аз да бъда там и да видя тези неща на живо.Красиви снимки, но дори и от тях както казваш се усеща една останала тъга.

доставка на плодове и зеленчуци said...

Много вълнуваща и любопитна статия.Благодаря, че я сподели с нас.Важно е да знаем, особено за тези, които искаме да посетим тази страна, че към края на 14 в. Ани е загубил значението си на търговски център,търговските пътища се изместили на юг, населението почнало да го напуска.Което е малко тъжно.Самите снимки го показват. Краят на градът дошъл или с преместването на столицата в Йереван, или след голямото земетресение от 1319 г. Така или иначе, цъфтящият град с десетки църкви, бавно и сигурно се превърнал в руини.Снимките са страхотно, но именно заради тази пустош са малко тъжни.

почивки said...

Уникални снимки сте направили. Красиво е но наистина малко самотно.Благодаря за статията.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
евтини парфюми said...

Не бях чувала а това място и това, че първите исторически сведения за това място сочат за наличието на Зороастрийски храм на огъня , а за Ани се споменава в хроники от 5в сл.н.е. като за силна крепост, притежание на династията Камсаракан.Гледайки я на снимките ми се иска да бъда там и да видя на живо.Уникално място.След завладяването на Армения от арабите през 7 в., страната била разпокъсана на множество дребни владения, които постепенно - към 9 в., успяли да извоюват независимостта си. Сред най-могъщите било кралството на Багратидит, всичко това е хубаво да го знаме, дори и за обща култура.Блога е пълен с любонателни факти,което на мен лично много ми допада.

Почивки в Турция said...

прекрасни снимки, прекрасен пътепис в който намерих много интересни информации които ги чувам за първи път и определено предизвикаха интерес при мен

дайвинг сипадан said...

Страхотна статия и невероятни снимки сте направили на това крсаиво място не знаех, че първите исторически сведения за това място сочат за наличието на Зороастрийски храм на огъня , а за Ани се споменава в хроники от 5в сл.н.е. като за силна крепост, притежание на династията Камсаракан.Определено си струва да се види на живо, толкова е величеств ено но както и вие пишете епусто няма хора,само една тиха и дива природа.

Почивки в Турция said...

Снимките са супер, но изглежда малко самотно и не знам .. малко тъжно изглежда всичко. Пзодрави

Ранни записвания в Турция said...

Разкошни снимки, много се радвам че споделихте с нас всичко това и ви пожелавам още много пътувания,които отново да ни покажете и разкажете.От тук научих нови неща.Не знаех, че ...." Първите исторически сведения за това място сочат за наличието на Зороастрийски храм на огъня (и още как, мисля си, в тоя пек има си хас на някой да му дойде на ума за друга природна сила), а за Ани се споменава в хроники от 5в сл.н.е. като за силна крепост, притежание на династията Камсаракан.След завладяването на Армения от арабите през 7 в., страната била разпокъсана на множество дребни владения....' има невероятна история всяка страна по света такова богатство е да знаеш....

Anonymous said...

Greetings from Ohio! I'm bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone
during lunch break. I enjoy the information you present here and can't wait
to take a look when I get home. I'm surprised at how fast your
blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G ..
Anyhow, amazing site!

Here is my blog post: diy home improvement (http://www.homeimprovementdaily.com)

банка за стволови клетки said...

Лелее, изглежда много красиво! Благодаря Ви, че ми показахте товя място! Мисля, че трябва да го посетя....

Anonymous said...

на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

Anonymous said...

Ще напиша нещо интересно - Един добър човек би желал на бежанците днес /и въобще на всички хора/ да живеят добре и човешки /и да имат работа и мир в техните държави- и където и да се намират по света/, а не да измрат от вируси, атентати, в газовите камери и прочие /да не забравяме, че и българи в миналото са били бежанци- и че след 1989 година и много българи търсят препитание и оцеляване в чужди държави/. На много места в Интернет и т.н има призиви и т.н (да бъде извършено от мъже, в затвори, полиция и т.н) за жестоки изтезания, отрязване на ръце и крака, пенис кастрация, анални изнасилвания - и с предмети, евтаназия и т.н - за тъмнокожите хора (роми (цигани) с мургава кожа , негри, дравиди)- аз не мисля, че е уместно (макар и аз да мисля тъмнокожите хора за много лоши и нередовни (може би гейовете от другите раси, са подобни на тях)- това да се пише и т.н в Интернет и т.н (дори и ако реално, това е било извършвано)- особено, ако се прочете и от деца. Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, човек или хора живеещи и т.н в страх и т.н, убийства на човек или хора, самоубийства, злоба, гняв, желания (и/или желание и/или заплаха (или заплахи)) за нечия смърт и/или кастрация и/или зло и т.н, удавяне ,насилие, смях и т.н- с психично болни и т.н, смях и т.н- с заекващи хора и т.н, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, ликвидация на мъжете, отегчение и т.н), изкормване (или пожелания и т.н за нечие изкормване) в Интернет и/или филми и т.н, изтезания, безразборен секс, неуважение и/или обиди и т.н - към родител/и и т.н, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н /включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически здрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н - които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...

Anonymous said...

Чувал съм, че дума която на китайски език е име (мисля) и лично и фамилно име (за мъже -може би и на жени), а също е име (и/или част от име) на региони в Китай (а аз мисля е име и на една етническа група в Китай) на български език (а може би и на руски език- а може би - и на украински, полски и беларуски езици) означава една от най-вулгарните думи за пенис. Друга дума на български език (която също- означава една от най-вулгарните думи за пенис), а също на български език- първите три букви от тази дума (а (аз мисля) - и на всички славянски езици - с изключение на руския език) означава дума (която е пет буквена) която е най-вулгарната дума за блудница (мъж или жена - но самата дума на български език е в женски род) : а същата тази три буквена дума на български език (която също- означава една от най-вулгарните думи за пенис) - е първите три букви от най-вулгарните думи за пенис на (аз мисля) всички славянски езици от бивша Югославия- а същата тази три буквена дума на български език (за която (аз писах) досега, че- означава една от най-вулгарните думи за пенис) е първите три букви (или- последните три букви) от фамилно име- на мъже и жени (а също (аз мисля) е първите три букви от думи на руски, немски и френски езици) на руски, полски, украински, японски, немски и френски езици. А аз мисля че е най-добре във всеки език да се махнат най-вулгарните думи (и по-слабо вулгарните- като за секс; мъже и жени блудници; за гърди, задни части, изпражнения, урина и т.н) и най-силно вулгарните - като за полови органи. Виждал съм цигани, които излизат от адвокатски кантори, стоят на вестникарски будки, вървят по улица (или пресичат тротоар), или чакат в коридор на болница (за физически болести) и прочие- да разговарят с гласове като абсолютни дебили и дегенерати и/или с най-пошлите думи (през 2010 година- една млада циганка крещеше (от разстояние 1 километър) най-вулгарните думи за полови органи към група момчета-а те я аплодираха).През лятото на 2012 година в центъра (докато е имало много - хора) на голям български град са вървели трима мъже (видимо по-млади) и единия (от тях) е нарекъл на висок глас (някакъв мъж - вероятно за когото те са говорили) с най-пошлата дума за пенис.

Anonymous said...

I write from abroad

And I think need : peace on Earth and good among people

Anonymous said...

на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

Anonymous said...

извинявам се, че изпратих моя коментар за втори път

Anonymous said...

дано по-скоро света се оправи и промени към добро- аз желая свят без страдание, бедност, болести, престъпност, насилие, зло, зложелателство, черен хумор, и въобще без всякакви лоши неща

Search This Blog