Wednesday, March 19, 2008

Домашен хляб с моцарела

Обещавам! Моцарелата почти свърши!
През следващите седмици няма да спомена дори тази дума.
Но понеже у нас остана едно парче - горе-долу с размер на юмрука ми, трябваше да го оползотворя. И без друго семейството свикна, че във всяко ядене тия дни има от това сирене.

Хлябът приготвям от:
500 г. брашно
300 мл. вода (прясно мляко) - със стайна температура
3 -4 с.л. олио (зехтин)
1 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
10 г. (четвъртинка пакетче) прясна мая или 1 1/2 ч.л. суха мая

Разтварям в част от водата маята и заедно със захарта и замесвам тестото в машината за хляб.

В случаите, когато меся на ръка, действам в този ред:
- към разтворената мая добавям няколко лъжици брашно, така че да се получи рядка каша, и отставям да "шупне".
- изсипвам останалото брашно на плота за месене, правя кладенче в средата и в него изсипвам "мокрите" продукти - водата, маята и олиото. Добавям и солта и внимателно замесвам с ръка.

След като тестото е готово, го поставям върху набрашнена повърхност и го разточвам на правоъгълник с дебелина около два пръста. Отгоре настъргвам обилно моцарела. Двата края от тясната страна завивам навътре, за да не изтича оттам сиренето. След това навивам на руло по дължина и поставям върху хартия за печене (или на намазнена тавичка), да втаса - около 40 мин.
Преди да го сложа във фурната, правя отгоре нарези (с нож или ножица). През тях може да изтече малко от сиренето в процеса на печене, но става много приятно на вкус, защото се образува хрупкава коричка.
Пека в загрята на 180*С фурна.

Хлябът сервирам топъл и обикновено се изяжда на момента. Правя го често - все още не съм успяла да го опитам в студения му вариант.

No comments:

Search This Blog