Saturday, March 8, 2008

Lussekatter - Кифлички за празника на Санта Лучия

Това е традиционна шведска рецепта за кифлички, които се приготвят на 13 декември - денят на Санта Лучия (която е италианска светица, между другото). Този празник отбелязва началото на коледните празници, затова кифлите се свързат с традиционните храни в Швеция за Коледа - редом с джинджифиловите бисквити. Наименованието им означава "Котката на Лучия" (ако го превеждам правилно).
Аз използвах една от базовите рецепти, взета от блога на Ilva - Lucillian Delights. Разбира се, в нея се наложи да направя някои малки промени, които ще отбележа.

На първо място, оригиналната рецепта се базира на децилитри - мярка за обем, която е доста непопулярна у нас. Постарах се да трансформирам мерките в грамове.

За приготвянето на 1 доза от кифлите, са ви необходими:

50 г. прясна мая (аз използвах 3 пакета суха)
200 г. масло
500 мл. мляко
1 г. шафран на прах (използвах някакъв евтин заместител от арабските магазини край "Женския пазар")
200 г. захар (може да увеличите, ако предпочитате по-сладичко)
1 ч.л. смлян кардамон (нямах, не сложих)
½ ч.л. сол
около 1,2 кг. брашно
1 яйце - за намазване
стафиди

- Натрошете маята в купа, добавете захарта, солта, кардамона и шафрана и разбъркайте добре, за да се разтвори маята;
- сложете маслото да се разтопи в съд на котлона. След това изсипете вътре прясното мляко. Сместа трябва да бъде с телесна температура;
- изсипете разтопеното масло и млякото към маята. Добавете по-голямата част от брашното и омесете. Оставете около час да втаса;
- омесете отново тестото с малко брашно и разделете на топки (с размер - малко по-малък от юмрук). При мен излязоха 14 броя;
- от всяка топка тесто оформете кифличките и ги поставете да втасват (за още около 40 мин.) в тава, върху пекарска хартия;
- преди да ги сложите във фурната, ги намажете с разбитото яйце и поставете по една стафидка в двата края. Аз накиснах стафидите в малко ром, за дастанат по-сочни;

- пекат се около 10 мин. в предварително загрята до 220*С фурна;
- изяждат се в рамките на деня, защото изсъхват по-бързо от стандартните кифли.

2 comments:

Unknown said...

Много са вкусни наистина и много традиционни за Швеция, както наскоро ми разказа една позната, която живее там.
Тази година и ние у дома правихме такива, ето ги и тях http://mechtai.com/christmas-rush/2010/12/the-secret-of-shafran/

sladka hapka said...

Чудесни са станали и вашите кифлички, Мариана!

Search This Blog