Sunday, April 27, 2008

Великденски курабийки



Това е рецепта, която е много популярна в Старозагорския край. Дори и да има някакви различия, често пъти те са незначителни и се отнасят преди всичко до количеството използвана захар.

При приготвянето на курабийките има две тънкости: На първо място - приготвят се с мас, защото никоя друга мазнина не дава този резултат. На второ - важно е да се замеси меко тесто.

За приготвянето на една стандартна доза от курабиите(което на практика е огромно количество), са ви необходими следните продукти:

10 яйца
2 ч. ч. разтопена мас
4 амоняка
1 кг. захар
1 кофичка кисело мляко (500 г)
6 ванилии
2 кг. брашно
кората на 1 лимон

Приготовление:
Яйцата и захарта се разбиват добре. Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавя към яйчената смес. Бърка се докато се разтвори цялата захар. Прибавя се разтопената мас (да не е гореща) при непрекъснато бъркане. Следват лимоновата кора, ванилиите и накрая - брашното. От брашното оставете около 2 шепи за размесването.
Сместа се оставя 1 нощ на хладно (аз я държа в покрита купа в хладилника). Курабиите се пекат на следващия ден, наредени в обилно намаслена тава, наредени по-нарядко, защото много бухват. Намазват се преди печене с яйце, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 200г. фурна. Все пак следете Т на фурната, защото различните фурни пекат различно.

Традиционната форма на тези курабийки е кръгла - изрязват се с малка чашка (около 5 см. в диаметър - не някоя голяма водна чаша, те после доста се надуват).

От тази доза излизат курабии като за голяма италианска фамилия. Затова или редуцирайте дозата наполовина, или раздайте част от сладките на приятели - Великден е чудесен повод за такива подаръци.

Ако тази рецепта ви е допаднала, вижте още нещо лесно и вкусно за Великден -
Козуначеното руло на братовчеда Киро.

1 comment:

Таня said...

Яяяя, много приличат на курабийките на мама :) Явно в старозагорския край все тракива хубави курабийки се правят.
Иначе поздравления за снимката, много майсторска е станала :)

Search This Blog