Monday, April 18, 2011

Козуначеното руло на братовчеда Киро


Това е стара рецепта, която зная от един мой братовчед - Кирчо. Той е голям майстор на тестените неща, а това руло е едно от любимите му. Рулото е лесно, бързо за приготвяне и става вкусно. Всъщност това не е истински козунак, но доста го докарва на вкус - но е много по-просто за изпълнение, дори за неопитни в месенето домакини.
За приготвянето са ви необходими следните продукти:

3 яйца (1 жълтък се отделя за мазане)
200 г. кисело мляко
200 г. вода
1 п. прясна мая (42 г.)
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
брашно - за меко тесто
мармалад, смлени орехи - за пълнежа
захар - за поръсване

Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Маята се размива с водата - не е необходимо да се оставя да шупне. Добавя се киселото мляко, яйцата и останалите продукти и се омесва меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Тестото се разделя на три части. Всяка част се разточва в правоъгълна форма, намазва се с мармалад, наръсва се със счукани орехи и се навива на руло. След това се поставя в правоъгълна форма, предварително намазана с олио. Ако няма правоъгълна форма - всякаква друга форма за печене ще свърши работа , например за кекс. Оставя се да втаса отново. Преди печене се намазва с жълтъка (размит с 1 л. прясно мляко), и се наръсва с кристална захар.

Рулото се пече в незагрята фурна - Т на печене е 180*С.


No comments:

Search This Blog