Friday, April 15, 2011

Рали "Стара Загора - Сакар" - 3 част - Дяволския мост

(статията е писана на 15.06.2009 год.)

Следваща спирка в пътуването беше Дяволския мост край Ардино - място, което вероятно е познато на повечето от Вас, затова само ще покажа моя поглед към тая красота:



 
 
За да стигнете по него, минавате по черен път (7,8 км) от Ардино. За тези с лека кола - предупреждение - пътят е крайно неприятен за ниски леки коли. Не е стръмен, но множеството остри камъни, които стърчат о праха, са стресов фактор за повечето шофьори. Ако имате избор - качете се на джип Или се откажете, ако наскоро е валяло и пътя е още мокър и кален.

Пътят минава край изоставеното село Дядовци, в района на което е сниман филма "Време разделно". Хора няма, има стада крави и чат - пат други пътешественици, които наум или на глас коментират майката на пътя.

Самият мост е бил изграден през XV век, като част от пътя за Беломорието. Дълъг е 56 м., широк е 3, 5 м. и е с височина на свода 11, 5 м. Каментата зидария образува втори свод за придошлите води на река Арда. Според легендата, в моста е вградена сянката на млада невеста, която е носила храна на майстора - строител и после починала. Според други, името си моста е получил от стъпката на Дявола, която се вижда върху една от скалите.

И нещо интересно за града: В миналото град Ардино е бил наричан Егридере. Руски пътешественик, в началото на XX-ти век, го е описал така: “Трийсет къщи в турски стил, по средата – мост изгнил, а от края минаре – вот тебе – Егридере! ”

Ако пътуването ви е интересно - заповядайте на следващата спирка :)

No comments:

Search This Blog