Wednesday, April 13, 2011

Рали "Стара Загора - Сакар" - 2 част - Узунджово

(статията е писана на 15.06.2009 год.)

По път от Александрово за Хасково, минахме през село, което ни направи впечатление с оживените си улици - нещо нетипично за нашенските села, особено пък в почивен ден. Още нещо ни впечатли - странна бяла сграда с вид на джамия, но с християнски кръст отгоре. Спряхме, за да проучим, и се оказа, че това е известната черква в с. Узунджово, която наистина е била някога джамия.

снимка - http://www.bulgariainside.com/


“Успение Богородично” в село Узунджово е една от най-старите църкви в България, построена около 1500 г. 93 години по-късно е била разрушена и на нейно място е издигната турска джамия. През 1906 г. Посолството на Турция преотстъпва сградата на България и започва преустройството й в християнски храм. През същата година са изградени олтарът и част от орнаментите, характерни за православието. Край църквата е имало кервансарай, останки от който могат да се видят и днес:


По фасадата са запазени надписи на арабски, свидетелстващи за първоначалната функция на сградата:


 
През 2007 год. е била приключена реставрацията на стенописите и консервацията на камъка в интериорното пространство. Поставен е и нов иконостас, който е с размери 13.70/8.20 м височина при разпятието. Различните елементи на иконостаса в храма са изработени от липа, бук и орех. Реставрирани са част от старите малки икони, царските двери и солеят. Старият иконостас е запазен като културен пласт под новия.

В храма е забранено снимането, затова намерих из нета една що-годе ясна снимка, но реалността е далеч по- внушителна.


По някакъв начин църквата напомня на Св. св. Константин и Елена в Одрин, нали?
 

Следва продължение :)

1 comment:

Рош said...

Хапке, обожавам блога ти!
Интересна история има тази църква. Много красива и препоръчвам за посещение. Но човекът, който отговаря и се грижи за църквата (не знам как се нарича длъжността му)допринася не по-малко за колорита ѝ. Толкова интересно разказваше, с толкова любов и вдъхновение. Затрупа ни с информация. Друг такъв човек има в църквата в Добърско (също мнооого си заслужава). Да са живи и здрави още дълги години за радост на посетителите!

Search This Blog