Sunday, April 10, 2011

Рали "Стара Загора - Сакар" - 1 част - Александровската гробница

(статията е писана на 15.06.2009 год.)

Като няма време за "Париж - Дакар", и едно ходене до Сакар е нещо. Особено, когато пътем се отбие човек в така любимия Кърджалийски край. Но инак пътуването беше много екзотично. Видяхме това:


и то не е Неапол, макар че прилича на него, а просто циганската махала в Кърджали. Видяхме и това:


и то не е дворец в Мароко, а Регионалният Исторически музей пак там.

Но да карам поред. Първа спирка по трасето беше откритият на 15 май тази година музей на Тракийското изкуство в Източните Родопи, намиращ се в хасковското село Александрово. Музеят е изграден с (поредното) щедро донорство на нечие чуждо правителство - това на Япония, поради което на откриването са били техни императорски височества японските принц и принцеса Акишино, както и Президентът и Първата дама на България.


В музея се намира реплика на Александровската гробница, както и златно съкровище отпреди 6000 години. За съжаление в музея и в репликата на гробницата не се разрешава снимането, затова мога да покажа само няколко кадъра от уникалните стенописи. Заради тях Александровската гробница кандидатства за Европейски паметник на културата на Юнеско.
Могилата, където се намира оригиналната гробница, е зад музея - затворена за публика и добре обрасла:Тук има доста инфо за Александровската гробница.
И едно добро клипче, открито случайно във vbox7.com

Следващата спирка по пътя - Узунджово!

No comments:

Search This Blog