Wednesday, May 18, 2011

Пещерата "Ухловица"

"Ухловица" или "улулица" е както име на нощна граблива птица от рода на совите, така и на красива пещера край Смолян. Ако сте в тоя края и имате половин свободен ден на разположение, непременно тръгнете в посока Смилян. След като разгледате посетителския център и  си купите от световноизвестния смилянски боб, хванете пътя за с. Могилица. На 2 - 3 км. преди селото има малък паркинг, от който тръгва не много стръмен чакълест път:


Тук - там по пътя има пейки, дори беседка за почивка, но в края на маршрута ви очаква изненада - стръмни стъпала, които взимат дъха - буквално и преносно:
 
Полезно инфо:
* Маршрутът е подходящ за (вече ходещи) деца, има пейки за почивка. Обезопасено е изцяло. За изкачване с почивки и без много бързане, си отделете към 30 мин.
* Пещерата работи от 10 до 17 ч, но последната група влиза в 16 ч.
* Цена на билетите - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за деца. Нашите деца на 6 и 8 г. бяха класифицирани като "малки" и не ги таксуваха. Баткото на 15 г. беше таксуван с детски билет.
* Има печат за 100те национални туристически обекти.
* Продължителността на обиколката е около 40 мин. Вътре има стълби, отново обезопасени с парапет, но част от пещерата е мокра и има минимална опасност от подхлъзване. Средната Т целогодишно е + 10 градуса С. Носете си топла дреха, дори и през лятото!
* Снимането с фотоапарат е разрешено и не се заплаща допълнително.

А ето и малко снимки:

    

Повечето образувания  приличат на корали, но ето тук и един родопски момък с големи бицепси:
 

Колкото и изморително да е изкачването, разходката в пещерата си струва. А в края й се виждат седем езера, които напролет се пълнят вода и известния "Бял водопад". 

Спускането надолу е леко и приятно - вижда му се края, виждат се запотените физиономии на изкачващите се, вижда се и фризерът със сладолед на барчето край паркинга!

No comments:

Search This Blog