Friday, July 1, 2011

Рози и крем

По-добре от шампанско и сълзи, а?
Тези дни беше рождения ден на една моя потенциална снаха. Нейната торта трябваше да е нежна, момичешка и ефирна като нея. И без марципан.


За празник посред лято трябваше да търся свеж и лек вкус, но на мен ми е трудно да избягам от шоколада - затова стигнах до компромисния шоколадов блат с не-шоколадов крем.

За блат използвах Шоколадов Crazy Cake на Янита, с малки изменения:

2 2/3 чаши брашно
2 чаши захар
6 с. л. какао
2 ч. л. бакпулвер (1 пакетче - 10 г)
2/3 чаша олио
ванилия
2 чаши вода

Всички продукти се разбъркват с вилица - миксер не е необходим и се изсипват в кръгла тавичка (моята е с диаметър 27 см, силиконова, затова не се налага да я намазнявам). Този сладкиш/блат е сочен, плътен и тежък и трудно би се извадил без произшествия от тавичката, затова настоятелно препоръчвам да се пече върху пекарска хартия.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна.

След като се охлади, извадете внимателно блата и го разрежете на 2. Всяка половина внимателно покрийте с шоколадов сос, приготвен от:
1 чаша пудра захар
50 г масло
1/4 чаша прясно мляко
какао
Сосът се слага на котлона, докато се разтопи захарта и се използва горещ върху охладените блатове.

След това е време за приготвяне на първия крем:
250 г маскрапоне
1 чаша сладкарска сметана
2/3 ч.ч. пудра захар
1 желатин
малко прясно мляко

Сметаната се разбива добре с пудрата захар. Към нея се добавя разбитото в отделна купа маскрапоне. Желатинът се поставя да набъбне в прясното мляко, а след това се слага на водна баня, за да се разтвори добре. Оставя се леко да се охлади и внимателно, с бъркане, се добавя към разбитите сметана и маскрапоне.
Върху поднос за сервиране поставете първия блат, а около него - сладкарски ринг. Сипете готовия крем, заравнете го и сложете отгоре втория блат. Аз избрах да го обърна с глазираната страна надолу.
Поставете тортата в хладилник за няколко часа, за да стегне крема - най-добре, за цяла нощ.
След като кремът вече е готов, свалете сладкарският ринг и се пригответе да украсите тортата. Аз се спрях на сметаново-маслени рози, приготвени така:
Разбих 1 ч.ч. сметана
Добавих 250 г маскрапоне
и 1 опаковка (180 г) крема сирене
както и
1 ч.аша пудра захар, предварително разбита с 250 г масло
Идеята за украсата взех от тук, само дето моите рози се получиха доста по-стилизирани, да не кажа нескопосни. Самите рози се правят с шприц ( с накрайник Уилтъл 1М), като се почва от средата навън и се "завъртат" 2 кръга около средата.
Накрая тортата се охлажда отново, за да стегнат "розите".
Ето какво се получава накрая:
снимка: Катя Вебер

снимка: Катя Вебер
снимка: Катя Вебер
А това е дъщеря ми, недоволна от размера на парчето си. Но такъв е животът - освен рози и крем има и шампанско и сълзи.

1 comment:

Катерина said...

Здравей :) Сметаната, която слагаш в крема подсладена ли е? Ако е така, не става ли много сладък кремът и с толкова пудра захар?

Search This Blog