Sunday, July 10, 2011

Сок от бъз

У нас сокът от бъз винаги се е правел от бабата на мъжа ми. Но тя се спомина преди време, а старите й рецепти си заминаха с нея. Затова, когато преди седмица се сдобих с една торба цвят от бъз и никаква идея как да го направя на сок, ползвах жокера "Обади се на приятел". В моя случай това най-често е Пепчо, която освен че е голяма майсторка, е и моя съгражданка и рецептите й са точно онези стари, изпитани неща, които търся. Само че този път Пепи беше заета да бере охлюви и рецептата ми даде по-добрата й половинка, както тя самата го нарича.


Така че това е автентичната рецепта на Стоев (копирана почти дословно):

30 прясно набрани цвята от бъз се заливат с 3 л. вода
Прибавят се 2 лимона, измити и нарязани на парченца - 1х1 см. без семките
Прибавят се 2 пак лимонтозу
Престоява 48 часа.
Прецежда се през тензух или 2 ката марля (аз ползвах гевгир и ситна цедка) и се прибавя захар - 2 части вода 1 захар. (при мен - 1,5 кг захар, но може и повече)

С дървена или пластмасова (не метална) бъркалка се бърка, докато се разтвори захарта напълно С това сиропът (бъзовият концентрат) е готов. Налива се в стъклени бутилки, затваря се и се съхранява на хладно. Може (но не изпробвано) да стои до 3 години.  

Преди употреба концентратът се разрежда с вода на вкус и се сервира охладен.

6 comments:

pep-4o said...

Мдааа, такава снимка би ме провокирала да го опитам дори.
А охлювите са вкусно нещо, вярвай ми :))

BathBox said...

Обожавам сок от бъз! Ароматът му винаги ме връща в детството.

traiana said...

Този сок е невероятен и сщо го приготвяше баба ми. Имам големи спомени как гърмяха бутилки в мазето през зимата:)

sladka hapka said...

Аааа, нашият се изпи за по-малко време, отколкото беше нужно за приготвянето му. Няма шанс нещо да гръмне.

Но все пак е добре да допълня с още една препоръка на съпруга на Пепи относно съхраняването: "АКО СЛОЖИШ ЗЪРНА СИНАП - КОЛИЧЕСТВО - ТОПНЕШ ОПАШКАТА НА ВИЛИЦА ВЪВ ВОДА, ПОСЛЕ В СЕМЕНАТА - КОЛКОТО ПОЕМЕ, ЩЕ ГО ЗАДЪРЖИШ ПО-ДОБРЕ."

Unknown said...

Обожавам сок от бъз :) И на мен ми напомня за детството ... и за това, че искам сега аз да си направя :) Снимките ти са много красиви!!!

Anonymous said...

И аз го обожавам!!!
Тук сущат цветовете му и си правят чай, не съм виждала някои да го прави на сок но и самото дърво (храст) не е много разпространено. Преди година -две мъжът ми го прихвана от дървото на едни хора, които познаваме. тази година го прихвърлихме на двора - до сега беше в саксия - много ми се ще до година да нацъфти малко да си направим и ние сироп за бърза консумация :)
Ще си запиша и тази рецепта, за да видя дали е като тази на баба ми :)
Поздрави!
С

Search This Blog