Sunday, May 1, 2011

Старосел

Ето моите впечатления от винарната в Старосел - писани са през 2007 год., скоро след откриването на хотелския комплекс, затова е възможно да има големи промени от тогава.

Ако търсите място, където може да се насладите на добра храна и чудесно вино (особено розе), където може да доставите малко наслада на тялото с парна баня и масажи, както и много наслада за духа - идете в Старосел.


Селцето се намира на петнадесетина километра от Хисаря, недалеч от Пловдив и от магистрала Тракия. Пътуването до там от почти всяко кътче на страната е приятно - няма особени препятствия, разбити пътища или липсваща маркировка. Когато пристигнете в селото, всеки ще ви упъти за винарната. Тя е построена едва преди няколко години, като всичко там - и хотелът, и ресторантската част, и спа-комплексът, са подчинени на една и съща тема - насладата от живота и удоволствието от виното.

Хотелските стаи са доста просторни, като освен намиращите се в тях спални, има място за поне още едно легло. Аз бях очарована от това, че китениците на леглата, освен, че бяха автентични (т.е. - от истинска вълна, а не от синтетика), бяха и абсолютно чисти:



Банята също беше голяма, оборудвана с душ-кабина и всичко необходимо за престоя на гостите:



Комплексът разполага с красива дегустационна, изградена като реплика на намиращия се наблизо тракийски храм - само че доста по-голям:



В нея може да направите дегустация на произвежданите там вина - има дегустации на три и на пет вина. Ние бяхме най-впечатлени от муската от 2007 год. Невероятно вино! Горещо го препоръчвам на любителите на бялото вино - когато излезе на пазара нлед няколко месеца, непременно го опитайте! Розето и купажното вино "Тероар" също са отлични. Не по-малко чудесна е и дегустаторака, която е много чаровна, мила и по много приятен начин представя вината на избата.







Ресторантът е доста голям, на две нива. Менюто е оригинално, с ограничен брой ястия - липсват традиционните шопска салата и мешана скара, но ако гостите държат да ги получат, ще им ги приготвят.

Ето още малко снимки от комплекса:






Актуално допълнение: от първото ни ходене през декември 2007 год., до сега сме минавали оттам още няколко пъти. Мястото се популяризира, комерсиализира и като цяло нивото падна. Вече само спираме, за да си купим от все още добрите вина, но за отсядане и дума не може да става.

4 comments:

Lulu said...

Миналата година ходихме до там, но минахме само транзит - по едно винце, обяд и това беше.
Беше ми интересно да прочета по- подбробно и може би ще се замисля за един уикенд там.

sladka hapka said...

По-добре да е през седмицата. Ужасна навалица е през уикендите, на мен вече не ми допада особено. Но виното им е много хубаво.

Tony said...

Поздрави на авторката за страхотния блог - личи си, че си човек, който оценява и има усет за красивото. :)

Имам молба за съвет и ще се радвам да дадеш такв: Търся си романтично място за уийкенд за двама в източна Тракия, да кажем нещо между Бургас и Пловдив. Разгледах публикацията ти за Старосел и ми хареса, но се надявах да препоръчаш нещо още по-добро. Благодаря предварително, ще оставя мейл за връзка! :)

Tony said...

А мейлът е: s.kanatov@gmail.com

Search This Blog