Sunday, May 29, 2011

Кексчета за Борис

Днес бебе Борис стана на 40 дни. По стара традиция на този ден всеки млад мъж трябва да понесе първото сериозно изпитание в живота си - да бъде въведен в женското общество, съставено от приятелките на майка му. Т.е. от цял куп шумни, охкащи и ахкащи лелки, които искат да го мачкат и  носят на ръце напред-назад из къщата. Но бебе Борис се оказа освен красив, и мъдър, и хитър (като вълка Димитър), и си спести доста главоболия, като проспа цялата тая суетня.

Така че глутницата лели на бебе Борис се отдадоха на ядене на сладкиши, както повелява традицията. А моят принос за сладката трапеза бяха тези шоколадови кексчета с крем:

Ако решите да ги приготвите, ще са ви необходими:

2 ч.ч. брашно
2ч.ч. захар
1/2 ч.ч. натурално какао
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
2 ванилии
2 яйца

Преди да започнете със същинското приготвяне, пуснете фурната да загрява на 180*С.
Поставете всички продукти, с изключение на яйцата, в дълбока купа, и ги разбивайте с миксер в продължение на 2 минути. Добавете яйцата и бийте още 2 минути.

Във форма за мъфини поставете хартиени кошнички и изсипете в тях получената смес - достатъчна е за 24 кексчета, но ако искате кексчетата да станат по-високи (като тези на снимката), я разпределете в 18 формички.

Печете в предварително загрятата фурна за 15 - 20 минути или до степен, при която клечка за зъби остава суха, след като я забиете във вътрешността на кексчето.
След като кексчетата изстинат, се украсяват с този крем с маскрапоне:

1 опаковка (250 г) маскрапоне
1 ч.ч. сладкарска сметана
2/3 ч.ч. пудра захар

Сметаната се разбива добре с пудрата захар. Към нея се добавя разбитото в отделна купа маскрапоне. По желание се оцветява със сладкарски бои - в случая, в синьо.


Поводът за кексчетата беше по-специален, затова се налагаше и по-специална украса. Затова на картон разпечатах кошнички, а отгоре поставих красотички със същите мотиви. Безплатен шаблон за тези декорации може да свалите от тук: цък! Съжалявам, но това е "мъжката" версия. Някъде в нета имаше и момичешка ... (ха, намерих я!)

Бебе Борис не се впечатли никак от специалните кекчета, направени в негова чест. Но въпреки това аз съм сигурна, че животът му ще е сладък и шарен ... А ако запази способността си да не чува женската суетня, животът му ще е и много спокоен!

4 comments:

Unknown said...

Чудни са, направо съм във възторг от идеята, много готино, бебешко и момчешко! И идеята с крема с масарпоне отгоре, много ми допадна :)

sladka hapka said...

И аз този път останах доволна от резултата, защото става много бързо, а е лесно и ефектно. Направата на торта би ми отнела поне пет пъти повече време ... А до ден-два ще правя и момичешките. Обещавам да покажа и розовата версия!

Dani Dineva said...

Еха! Завиждам на Борис! Такива хубави и свежи кексчета. Поздравления за труда.

EvdokiaGeorgieva said...

БЛагодаря Роси от името на Борис и от името на моя корем...който добре се облажи:)))

Search This Blog