Saturday, September 18, 2010

Странджански импресии - част 3 - Гробницата на Бастет

(статията е писана на 9 май 2009 год.)
  
Както стана ясно на всичките ми приятели, за да тръгна нанякъде пеш и без оплаквания, ключовите думи са "тракийски", "камъни" и "кръг". Което значеше, че жива - умряла, ще ходя до Мишкова нива. Преходът до там е пешеходен - около 4 часа, изцяло зад граничните ограждения.

Местността Гадище е известна с това, че там експедиция, изпратена по поръчение на Людмила Живкова и по указания на баба Ванга, е търсила гробницата на египетската богиня Бастет - с глава на котка и тяло на жена. В нета е пълно с какви ли не истории за това място, оставям на тези от вас, които се интересуват, да се разровят сами (например тук, тук, тук или тук) . Аз изпитвам недоверие към разкази, в които се споменават извънземни и съзвездието Алфа. Но не мога да си изкривя душата, че като се загледаш, можеш да водиш котка върху скалата:


А ето как изглеждат пещерата, гората и тълпата:


Докато ентусиазираната група си говориха за книгите на Кръстю Мутафчиев, аз раздадох по един сандвич на децата (пълнозърнест хляб, пушено филе и кашкавал) и се заех да снимам теменужки:

За тези от вас, които намират темата за интересна, препоръчвам този откъс от книгата на Красимира Стоянова - "Ванга – ясновидката". След като го прочетох, се замислих върху един любопитен факт - баба Ванга е пратила племенницата си до скалата в Градище на 5 май. Точно на 5 май, но без да знаем за това, ние се озовахме там. От всичките дни в годината, нацелихме точната дата.

Преди две години, без да сме го планирали или проучвали, отидохме да видим могилата в Старосел точно в деня на зимното слънцестоене и там разбрахме, че това е специален ден за този тракийски храм. Та се чудя, това късмет ли е, интуиция ли е, или имам аз някакви скрити дарби, за които не подозирам. Дали не е време да захвърля престилката и ботушите и да грабна археологическата лопата. Ако не открия Атлантида, поне ще прекопая на мама лозето.

1 comment:

tutulina said...

Поради различни обстоятелства, доста изостанах с четенето, но сега се поправям.
Дали е дарба Роси не знам, но със сигурност е късмет. Желая ти и за напред такъв!
Радвам се че те открих и научавам и преживявам чрез теб толкова интересни
неща....Благодаря ти! Жива и здрава! А аз продължавам с четенето...
Нора

Search This Blog