Стана ясно, че напоследък моцарелата ми е в повече.
Не говоря за ония малки топченца прясна моцарела, които вървят с домати и босилек, а за зрялата моцарела. Която купувам в килограмови опаковки, откак цените на родния кашкавал станаха толкова неприлични, колкото и качеството му.
Та в един момент се оказа, че в хладилника си имам две кила моцарела. Това по необходимост сложи началото на моя "моцарелен" период. След пилето, дойде ред на содените питки. Добрата новина е, че добавката на италианското сирене тази нашенска проста рецепта придобива европейско лустро и още по-чудесен вкус.
За приготвянето на питките ще ви трябват:
1 ч.ч натрошено бяло саламурено сирене
1 ч.ч. кисело мляко с угасена в него
1ч.л. сода
брашно за меко тесто
настъргана моцарела
Пуснете фурната да загрява на 200 *С.
От посочените продукти замесете меко тесто. Не прекалявайте с брашното нищо, че е лепкаво, за да не станат твърди питките. Оформете топчета с големина, малко по-малки от топки за тенис и ги наредете в намазана тавичка (или върху хартия за печене). Върху всяка питка поставете от настърганата на едро ренде моцарела. Ако нямате моцарела, може да сложите кашкавал или бучка масло.
Сложете във фурната, която вече се е загряла достатъчн
Готовите питки са идеални за закуска, както и като бърз вариант, ако се окажете без хляб за вечеря.
No comments:
Post a Comment