Monday, July 18, 2011

Домашна лимонада

По езическа традиция Горещниците са дните, в които не се работи нито на полето, нито в градината или в дома... Тази година те наистина се оказаха най-горещите дни на лятото и забраната си дойде съвсем на мястото. А какво може да прави човек в това жежко време, освен да търси прохлада из сенките и да пие много сокове.

През почивните дни направих от любимата у нас домашна лимонада. Най-добре би било да се ползват разни органични и био плодове, но като ги няма, и добре измити лимони от супермаркета стават.

За една доза са необходими:
1 лимон
1ч.ч. захар (или мед на вкус)
вода

Кората на лимона се настъргва на ситно ренде и се поставя в подходящ съд. Сокът на същия лимон се изцежда, а каквото е останало - се нарязва на малки кубчета. Всичко това се смесва със захар или с мед и се добавя 1 ч.ч. вода. Разбърква се добре и се оставя в хладилника за няколко часа. След това по-едрите парчета се вадят, а останалото се разрежда с вода. Сервира се с лед. Е, моята е без лед, защото ни отказа фризерът, ама това са подробности :)

Настърганата кора от лимона и парченцата от пулпата придават приятен вкус на лимонадата, но ако предпочитате - прецедете я през ситна цедка.





Бързо, лесно и все пак - по-полезно от готовите напитки!

3 comments:

Unknown said...

Мнооооооого разхлаждащо:)А снимките-много хубави!Браво!Поздрави и успешна седмица:)

sladka hapka said...

Благодаря, Катерина, хубава и прохладна (дали е възможно?)седмица и на теб!

Unknown said...

Чудна прохлада лъха от този пост, Сладка Хапчице :) Мерси за хубавото предложение :) Чудни снимки и много хубава седмица!

Search This Blog