Tuesday, August 23, 2011

Женската джамия


В Корана се казва, че светлината на Аллах ще падне над молещите се като дъжд. Затова и огромният полилей от плексиглас и метал на джамията Шакирин наподобява дъждовни капки, а през висулките се отразява светлина.

Джамията Шаакирин е открита през м. май 2009 г. и е единствената (засега), която е изградена от две жени - архитекти - Hüsrev Tayla и Zeynep Fadıllıoğlu. Женският усет си личи и от овалните форми на сградата, и от ефирността на интериора, и от малките детайли тук и там, като сушените цветя, вградени в стъпалата на мимбара, или пък поставените на елегантни стойки броеници, които са на разположение на вярващите ... Подът на джамията е покрит с мек килим, в който краката потъват. Но джамията се нарича "женска" не само заради това, че е дело на жени - сам по себе си, уникален факт. При проектирането й е търсен начин жените да могат да се молят в подобаващо комфортна среда. Затова е създаден и големият балкон, където се качват дамите, вместо да се нареждат отзад, в заградените с паравани отделения.

Дизайнерката на сградата - Зейнеп Фадилиолу, е известна архитектка, чието име се свързва с проекти на популярни ресторанти, хотели, клубове ... С дизайна на джамията Шакирин, тя успява да обедини с лекота традицията и съвремието, Изтока и Запада. В едно свое интервю, Фадилиолу обяснява, че в стремежа си да не засегне, дори и неволно, религиозните чувства на хората с по-консервативни разбирания, тя се е консултирала на всеки етап от работатата си с историци и теолози. Така например, калиграфията е била възложена на имам и дизайнерката очаквала да срещне в негово лице, в най-добрия случай, неодобрение. Вместо това усетила просто моментна изненада. "Оказа се, че аз имам предразсъдъци, като се страхувах от евентуални проблеми".

Иронията била в това, че дизайнерката се натъкнала на повече неразбиране от своите не-религиозни приятели, някои от които я обвинили, че е направила компромис със светските си разбирания, като се е заела с този проект.

Струва ми се, че в едно общество, което трудно помирява религията със светското, появата на произведения като тази сграда е оптимистичен знак. Дано тия знаци станат повече.




Джамията Шакирин се намира в Юскюдар, на входа на гробището Караджаахмет. Адресът е Şakirin Cami, Üsküdar, 34662 Hacımehmet, istanbul,  34662, Üsküdar, İstanbul, Türkiyе.

Всички снимки - тук.

3 comments:

Moni said...

Джамията действително е уникална не само с архитектурата и интериора си, но и поради факта, че все пак е помислено и за жените в мюсюлманския свят.:-)) Снимките ти са прекрасни и пресъздават невероятното излъчване, финес и елегантност на сградата. Смея да твърдя, че си личи, че тук са действали жени, така фино са изпипани детайлите.
Страхотен пост! Благодаря за удоволствието!:-)))

Unknown said...

Още една крачка напред за жените в мюсюлманския свят!Въпреки,че това е много общо казано!Много е погрешно схващането за техният начин на живот!
Архитектурата на джамията,интериора и екстериора,са невероятни!Аз лично съм посещавала,джамия ,за да се моля(въпреки че съм християнка)и смело мога да заявя,че малко места са ме карали да се чувствам толкова спокойна и истински близо до духовното ми" аз".
Поста ти е чудесен!Благодаря за разходката,разясненията и невероятните снимки!
Поздрави!

Ава Георгиева said...

Какво великолепие и разкош, въпреки че горещо се вълнувам от архитектура и честичко практикувам културен туризъм, никога не съм отделяла нужното на Истанбул. Това ще трябва да се поправи със сигурност има какво да се види, освен шопинг туризма.

Search This Blog