Wednesday, March 23, 2011

Скални гъби, с. Бели пласт

В Кърджалийско подобни образувания не са рядкост, но засега сме ходили само  до гъбите край с. Бели пласт.


За наше щастие тази красота беше досами пътя, та силите ни стигнаха да ги разгледаме в светлината на залязващото слънце.

Скалните гъби са няколко на брой, с височината на възрастен човек и с много интересни цветове - розови пънчета и зелени гугли.



В нета има много статии, обясняващи произхода на гъбите, както и причината за тяхното оцветяване. Ето откъс от една интересна статия от ТУК:

Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, а сивите и черните петна по тях са от манган. Минералът селадонит придава зеленикавия цвят на гуглите.

Формирането им започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на топло, плитко море, разтърсвано непрекъснато от вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите риолитови туфи, от които са се оформили каменните гъби. След оттеглянето на морето те се издигнали и са били подложени на действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно податлив на изветрянето, ала горният, зеленикав пласт, който съдържа по-здрави минерали, устоял на слънцето, вятъра и водата. Така, в продължение на хилядолетия, гъбите постепенно се извайвали, достигайки днешните си идеални форми.

Височината на пънчетата и ширината на гуглите достига до 2,5 м, поради което чувството, че човек е попаднал в чудния свят на Алиса, е съвсем реално. Неповторимите форми и цветове допълват усещането за приказност. Проходите между някои от тях са толкова тесни, че може да опитате да се проврете помежду им и да ги прегърнете за спомен, което всевиждащото око на фотоапарата няма да пропусне да запамети.
Особено ми хареса сравнението със света на Алиса - наистина мястото е странно и шантаво, но напълно истинско. Поне такова изглежда.

На тръгване се зачетох в табелата и взех да се чудя - Как е най-добре да се преведе името на тоя природен феномен, на английски, да речем. "Че как, то е лесно това, отсече една приятелка - stoned mushrooms!!!" Хареса ми, отговаря по дух и настоение на мястото, носи и намек за някаква психиделичност ... а и бързо ще набере скорост в гугъл и току-виж Кърджалийско станало център на туризма. На гъбения туризъм, естествено.

1 comment:

Ангелина said...

Зарадва ме това със stoned mushrooms :)

Search This Blog