Tuesday, April 26, 2011

Рали "Стара Загора - Сакар" - 6 част - Мегалитите

(статията е писана на 17.06.2009 год.)

За пръв път стигам до Сакар - макар че не е далеч от Стара Загора, никога не е имало какво да правя към този край и това, което видях, съвсем не ми заприлича на планина - ниско, пусто, чат - пат по някое магаре. Или лозе:



Но в този край има няколко интересни мегалита, които отдавна съм си заплюла.

 
 
Менхирът, намиращ се край село Овчарово, наричан от местните "Чучул камък", е може би единствен по рода си в цяла Югоизточна Европа и със сигурност единствения в България. Понятието "менхир" идва от бретонски език и означава “висок камък”, а най-големият менхир в света се намира в Карнак (Бретан) и наброява 2813 камъка, подредени в 13 реда. Смята се, че менхирите са били изграждани във връзка с култа към мъртвите.



Следващата и последна спирка беше долменът край Хлябово - за него е писано много, затова само го показвам:


И две много интересни статии по темата:
Мегалитите по нашите земи - нов поглед - Л. Цонев
Дискретният чар на Сакар - Л. Цонев

Искахме да видим още неща, но за някои не ни стигна времето, други не открихме (табелите и ясната маркировка не са силната страна на родния туризъм) ... Не ви разказах за вкусната риба на потонните ресторанти на язовир "Кърджали" и чудесното меню на "Главатарския хан", нито за гледката от верандата на вилата, която бяхме наели. Това за неща, които ще си представите :)))

No comments:

Search This Blog