Sunday, April 3, 2011

Най-старият манастир

... в Европа се намира в чирпанското село Златна ливада и се казва Св. Атанасий.

Та по този случай искам да ви покажа няколко снимки от семейното ни посещение там, които отлежават в компа от лятото.

Места като този манастир и храм са много специални и е важно повече хора да ги видят, защото именно те могат да ни накарат да сме горди с наследството си. Напоследък имам нужда от инжекции, за да поддържам живо чувството си за национална гордост, но това е друга тема:

манастирът отдалеч
входната врата...много подканящо и уютно


дворът на манастира

църквата
децата ни пред църквата  
 пътеката към скалната пещера
зад каменният блок се виждат стъпалата към постницата

единият вход на пещерата - постница
 Ето какво пише за тоя манастир в http://www.blogger.com/:

Чирпанският манастир е разположен на хълм на брега на Стара река, близо до село Златна Ливада. Манастира отстои на 14 км от гр. Чирпан, на 53 км южно от Стара Загора и на 70 км източно от Пловдив.

История на манастира:

Според научна експедиция проведена през 2004г. в околностите на с. Зелена Ливада, Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. По време на социалистическия режим манастира първоначално е превърнат в овчарник от местното ТКЗС, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на 20в., самата Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира. Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003г. Манастирския празник се провежда всяка година на 2 май и тогава се провежда голям събор, на който се събират по няколко хиляди души.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексът включва църква (възстановена в 1961г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840г., нови крила построени по желание на Людмила Живкова през 1979г. Над олтара в църквата е поставена иконата на св. Петка, като при едно от многобройните възкресявания на обителта през турско е издигнат и неин параклис - по-късно разрушен. Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболяваниия. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект.

В Чирпанския манастир се съхранява и препис от Реймското евангелие, което е подарено на обителта от наши художници.

Интересни места за посещения в района:

Близо до Чирпанския манастир на срещуположния бряг на Стара река, могат да се видят останките от стара римска крепост и пещера-постница обитавана в миналото от св. Атанастасий.


още едно хубаво четиво: http://oikumen.blogspot.com/2007/09/blog-post.html

No comments:

Search This Blog