Saturday, February 9, 2008

Beignets

Beignets са пържени бухти, които традиционно се свързват с кухнята на Ню Орлийнс, а оттам - с френската кухня. Това е разновидност на основната рецепта. Освен в този си вид, Beignets се приготвят и с плънка, както и в солен вариант.

1 пакет суха мая
3/4 ч.ч. топла вода
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
1 яйце
1/2 ч.ч. концентрирано мляко
3 1/2 - 3 3/4 ч.ч. брашно
2 с.л. маргарин

олио за пържене
пудра захар - за поръсване отгоре

Маята и захарта се поставят в съд с топла (не гореща!!!) вода и се оставят около 5 минути, за да шупне маята.
Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто, от което ще се разточат бухтите. Тестото се оставя да втаса - може и в хладилник за през нощта.

Готовото тесто се раточва с дебелина малко по-малко от 1 пръст (колкото кутрето, например) и се изрязват ромбовидни бухти. Оставят се да втасат отново (около 30 - 40 мин., според температурата в помещението). След това се пържат в сгорещено олио и още топли, се поръсват обилно с пудра захар.

Забележка: рецептата традиционно изисква концентрирано мляко. По една случайност имах, но занапред възнамерявам да го замествам с нормално прясно мляко, "подсилено" с няколко лъжички сухо.

1 comment:

Julia said...

много вкусно изглежда :-)

Search This Blog