Friday, September 17, 2010

Странджански импресии - част 2 - Малко Търново

(статията е писана на 9 май 2009 год.)
 Музеят там е един от 100-те национални туристически обекта. Освен това е и безкрайно интересно място. Отдавна не ми се е случвало да се забавлявам в музей (откак бях в Музея на уискито в Единбург, ако трябва да съм точна). Е, Малкотърновският музей си беше попадение!



Ето какво пише за това място в сайта на Природен парк Странджа:
Петте експозиции на Исторически музей Малко Търново са разположени в 3 къщи, типични представители на странджанската възрожденската архитектура. В първата са подредени археологическите паметници, открити през последните десетилетия в обектите около и в града. Иконната живопис е представена в отделна експозиция с образци от местни майстори. Специално място е отделено на Преображенското въстание, а в етнографската сбирка са събрани автентични предмети и облекла за източно-рупската етнографска област, към която се отнася Малкотърновският регион. В Природната сбирка ви очаква вълнуваща среща със странджанската природа - използвайте телефонната кабина, за да “поговорите” с птиците, запишете се в необичаен “езиков курс” и ако не ви е страх, влезте в Тъмната стая, за да усетите странджанската нощна гора. Изненадите не свършват дотук – преживейте ги!
Та именно последната експозиция се оказа страхотна - и за нас, и за децата, които бяха на възраст от 2 до 14 години. Тъмната стая е малка като килер и вътре е тъмно като в рог, но се чуват звуците на насекоми, птици, животни... малките умряха от страх, а големите - от кеф. Играхме си с огромен дървен пъзел - странджанска гора, при който трябва да поставиш дървени плочки с различни животни на местата им - в клоните на дърво, под земята или на високо, в небето. Имаше и торбички с различни билки, които трябва да се разпознаят, а имената са написани на малко скрито листче.

Също толкова забавни неща имаше и в посетителския цнтър на природен парк Странджа - жабешки хор, който можеш да чуеш със слушалки, велоергометър, който ти казва със скоростта на кое животно се движиш, че дори и макети на стъпките и акито на различни животни - пак за разпознаване. Тръгнахме си оттам с книжки за животните на Странджа, така че вече и аз май ще се науча да различавам златка от пор.

В Малко Търново има още един туристически център, в който трябва един ден по-рано да заявиш желанието си да посетиш онези забележителности, които се намират зад граничните заграждения. Такава беше дестинацията за следващия ден.

No comments:

Search This Blog